Mit mutat meg a vérnyomás?

Kismama vérnyomás, Magas vérnyomás a terhesség alatt

Tartalom

  A várandósság alatt végzett rutinvizsgálatok egyik fontos célja a terhességi magas vérnyomás, illetve a magas vérnyomással együtt járó másik probléma, a preeklampszia kizárása.

  kismama vérnyomás

  Bármelyik állapotról is legyen szó, veszélyezteti a baba normális fejlődését, így valószínűleg gyógyszeres kezelést igényel. Mit mutat meg a vérnyomás?

  A rád jellemző vérnyomásértékek a babavárás idején nagy valószínűséggel változni fognak. Az viszont cseppet sem mindegy, hogy csökkenést vagy emelkedést tapasztalsz.

  A vérnyomás azt mutatja meg, hogy az artériákban áramló vér mekkora erőt gyakorol az érfalra. A szisztolés érték - a vérnyomásmérőkön felül látható - azt jelzi, hogy a szív összehúzódását követően a vér mekkora erővel nyomja az érfalat.

  A lent megjelenő diasztolés érték pedig akkor mérhető, amikor a szív elernyed, és vérrel telik meg. Mi számít magas vérnyomásnak a terhesség alatt?

  kismama vérnyomás

  Alapvetően a terhesség olcsó magas vérnyomás esetén is ez kismama vérnyomás érték számít irányadónak, de nincs kőbe vésve, és mivel a második kismama vérnyomás általában esik a vérnyomás a terhesség végéig, a kismamák döntő többségénél alacsonyabb vérnyomás figyelhető meg.

  Ezért születhet betegen a kisbaba - 10 gyakori rizikófaktor terhesség alatt Terhességi magas vérnyomás és preeklampszia A terhességi magas vérnyomás, függetlenül attól, hogy már a várandósság előtt is a normálisnál magasabb értékeket mért az orvos, vagy csak áldott állapotban alakult ki, veszélyes lehet.

  kismama vérnyomás

  Ilyenkor ugyanis a magzat nem kap elegendő vért kismama vérnyomás oxigént, ami gátolhatja fejlődését, valamint a méhlepény korai leválását is okozhatja.

  Tehát egyfelől kismama vérnyomás a baba növekedését, másfelől koraszüléshez vezethet. A preeklampszia egy kizárólag a várandóssággal összefüggő betegség, amely a magas vérnyomás mellett fehérjevizeléssel - illetve olykor ödéma kialakulásával - is jár.

  kismama vérnyomás

  A betegséget említik EPH-gesztózisnak is, amely mozaikszó az edema - ödéma - proteinuria - fehérjevizelés - és hypertension - magas vérnyomás - szavakból áll össze. A betegség a szülést követően magától elmúlik, ám addig - a magas vérnyomáshoz hasonlóan - akadályozza a magzati vér- és oxigénellátást, emellett károsíthatja a kismama veséjét, máját, agyát.

  kismama vérnyomás

  Súlyos esetben rángógörcsökkel járó eklampsziához vezet: ilyenkor már nemcsak a magzat, de az anya is veszélybe kerül.