A mélyvénás trombózis okai

Trombózis hipertónia

Mit nevezünk magas vérnyomásnak?

Mélyvénás trombózis Akkor beszélünk mélyvénás trombózisról, ha a mélyen fekvő vénákban — jellemzően a lábszár vénájában — vérrög alakul ki. Ennek legjellegzetesebb tünete az alsó lábszár járásra fokozódó fájdalma, valamint az, hogy a láb duzzadt, kékesen elszíneződik.

Az érintett terület bőrfelülete a gyulladás miatt meleg lesz, mellette be is dagad. Tipikus panasz az is, hogy a lábfej hátrafeszítése térdhajlatban jelentkező erős fájdalmat eredményez. Létezik néma trombózis is, ami tünet nélkül alakul ki, és csak évekkel később utal rá lábszárödéma, visszértágulat, a bokatájék megkeményedése és elszíneződése.

Jönnek a vérrögök Mélyvénás trombózis alapvetően háromféle okból alakulhat ki.

Search form

Az egyik az érfal sérülése, ami bármilyen gyulladás, külső behatás vagy sugárkezelés miatt bekövetkezhet. Ennek hatására az érfalból jelentős mennyiségű véralvadási faktor szabadul fel, aminek következtében trombózis hipertónia sérülés helyén összetapadnak, akadályt képeznek a vérlemezkék. A másik ok a vérkeringés lassulása, ami klasszikus esetben hosszas fekvés miatt alakul ki, vagy például azért, mert a sérült vagy operált végtagot tartósan rögzítik.

A harmadik ok a trombózis hipertónia fokozódása, aminek főképp a dohányzás és a fogamzásgátlók szedése kedvez.

trombózis hipertónia újszülött magas vérnyomás

A vörösvérsejtek túltermelése szintén fokozza a vér alvadékonyságát. A mozgásszegény életmód még egészséges embereknél is emeli a trombózis rizikóját. A kockázat trombózis hipertónia különösen nagy, akik túlsúllyal küzdenek, valamilyen krónikus gyulladásos betegségben, daganatos betegségben vagy véralvadási zavarban szenvednek.

Viszlát, trombózis?

Trombózis: ezekkel a szokásokkal növelhetjük a kialakulás esélyét

A trombózis kezelésének célja mindig a véráramlás helyreállítása, a lépések ennek érdekében történnek. Az érintetteknek szigorú ágynyugalomra van szükségük egészen addig, amíg a már kialakult vérrög trombózis hipertónia nem oldódik fel. Ez azért elengedhetetlen, hogy a vérrög ne szakadjon le, és ne okozzon például tüdőembóliát. Fontos, hogy a gyógyulófélben lévő betegek lábát rugalmas pólyával betekerjék és felpolcolják, lévén a vénás keringést az is segíti.

trombózis hipertónia magas vérnyomás 1 fokos hogyan lehet kimutatni

Az érintetteknek néhány hónapig véralvadásgátló gyógyszert is kapniuk kell, a természetes folyamatokat az is segíti. A kezeléssel párhuzamosan laboratóriumi vizsgálatokkal rendszeresen nézik a véralvadási paraméterek alakulását is.

trombózis hipertónia 2 fokú magas vérnyomás kockázat a kezelés során

Mivel a vénák a trombózist követően nem gyógyulnak meg, csak a panaszok szűnnek meg, az újabb trombózis megelőzése érdekében fontos a rugalmas harisnyanadrág, illetve zokni viselése, mert így a vénák összeszorított állapotban maradnak. Esetfüggő, hogy szükség van-e tartósan véralvadásgátlók alkalmazására. Lektor: dr. Szirmák Eszter kardiológus főorvos.